Kurusıkı Tabanca Taşımak Suç Mu? Cezası Ne Kadar?

Kurusıkı tabancalar üretimi ve nitelikleri itibariyle 5729 sayılı “Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun” kapsamında değerlendirilir. Yine bu tür silahların üretilmesi, satılması, nakledilmesi, bulundurulması ve taşınmasındaki usul ve esaslar 5729 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Kurusıkı tabanca taşımak suç mu? Konusunda ve kurusıkı tabanca taşıma cezası bir değerlendirme yaparken 5729 sayılı yasa göz önüne alınmalıdır. 

Kurusıkı Tabanca Taşımak Yasak Mı?

Evet, 5729 sayılı yasanın 3/1-a maddesinde yer alan hüküm gereği kurusıkı tabancanın taşınması yasaklanmıştır. Zaman zaman dijital ortamda kurusıkı tabanca taşımanın suç olmadığı dolayısıyla herhangi bir cezai yaptırımın bulunmadığı yönünde gerçeği yansıtmayan bilgiler olduğunu görmekteyiz. 5729 sayılı yasada sadece söz konusu silahların nakledilmesi ve bulundurulması belirli kuralar dahilinde suç olarak kabul edilmemiştir. İleride detaylandıracağımız nakletme şeklinde bir aykırılık kişinin kurusıkı tabanca taşıma cezası ile cezalandırılmasına sebebiyet verebilecektir. 

Gerek 6136 sayılı yasada yer alan ruhsatsız silah taşıma / bulundurma fiilleri, gerekse 5729 sayılı yasada söz konusu silahların taşınması, nakledilmesi ve bulundurulması farklı cezai hükümlere bağlanmıştır. Bu nedenle öncelikle kurusıkı tabanca taşıma ve kurusıkı tabanca bulundurma farklarına kısaca değinmemiz konunun anlaşılabilirliği açısından daha etkili olacaktır. 

Kurusıkı Tabanca Taşıma ve Bulundurma Arasındaki Fark

Kurusıkı veya diğer silahların taşınması, konut veya iş yerin ya da araç dışında kamuya açık alanlarda kişinin üzerinde bulundurmasıdır. Kurusıkı silah bulundurma ise; Konut ya da iş yerinde ya da buna benzer alanlardı tutulmasıdır. Her iki durum arasındaki farkın tam olarak ortaya konması failin hukuki statüsünün belirlenmesinde etkilidir. Örneğin 6136 sayılı yasa kapsamında yer alan silahların taşıması ve bulundurulması oldukça farklı cezai yaptırıma bağlanmıştır. 

Yine 5729 sayılı yasada da kurusıkı tabanca taşımak suç olarak tanımlanmış, buna karşın kurusıkı tabanca bulundurma konusunda bir hükme yer verilmemiştir. 

Kurusıkı Tabanca Bulundurmak Suç Mudur?

5729 sayılı yasada kurusıkı tabancıyı bulundurmayı suç olarak tanımlayacak bir hüküm yer almamaktadır. Ancak 5729 sayılı yasada bu yönde bir hüküm bulunmaması kurusıkı tabancıyı tamamen serbest kılmamaktadır. Farklı bir çok fiil ve davranış kişinin kurusıkı tabancadan dolayı cezalandırılmasına neden olabilecektir. Aşağıda sıralamış olduğumuz fiil ve hareketler 5729 sayılı yasa gereği cezai yaptırıma bağlanmıştır. 

Hangi Durumlarda Kurusıkı Tabanca Suç Olarak Kabul Edilir?

  • Kurusıkı tabancanın taşınması (5729 S.Y. 3/1-a)
  • Kurusıkı tabancanın 18 yaşından küçüklere satılması (5729 S.Y. 3/1-b)
  • 6136 sayılı yasa kapsamında hakkında kesinleşmiş cezası bulunanları bu silahların satılması
  • Silah ile işlenebilen suçlardan ötürü hakkında kesinleşmiş cezası olan kişilere kurusıkı silahın satılması
  • Hakkında kasten işlenebilen bir suçtan 1 yıl ve daha fazla süreli kesinleşmiş hapis cezası bulunanları satılması
  • Ruhsatsız işletmeler tarafından üretimi ve satışı
  • Kurusıkı tabancanın yasada belirtilen şekiller dışında nakledilmesi

Görüldüğü gibi 5729 sayılı yasanın 3. Maddesi ve alt bentlerinde sadece kurusıkı tabanca taşımak suç olarak tanımlanmamıştır. Farklı birçok fiil ve hareketlerde kişinin 5729 sayılı yasa gereğince cezalandırılmasına neden olabilecektir. 

Yasanın 3/1-b maddesinde yer alan suçlardan hüküm giymiş olanlara bu silahların satışı yasak olduğundan, bu silahların satışını yapan işletmeler tarafından güncel adli sicil kaydı talep edilir. Bu nedenle satıcının bu suçlara ilişkin sevk maddeleri hakkında da bilgi sahibi olmaları gerekir. Aksi durumda yasaya aykırı şekilde satış yapan kişilerinde kurusıkı tabancaya bağlı olarak cezalandırılması mümkündür. 

Kurusıkı Tabanca Taşıma Cezası

5729 sayılı yasanın 4/2 maddesi gereğince kurusıkı tabanca taşıma cezası 500 TL idari para cezası şeklindedir. 5729 sayılı yasa ile yine suç olarak tanımlanmış diğer fiiller, fiilin niteliğine göre, hapis cezası ve adli para cezası şeklinde cezai hükümlere bağlanmıştır. 

Ruhsatsız Kurusıkı Tabanca Taşımak Suç Mudur?

6136 sayılı yasaya tabi silahlar haricinde kurusıkı tabancalar için ruhsat düzenlenmez. Bu nedenle ruhsat veya ruhsatsız fark etmeksizin kurusıkı silah taşımak her durumda suçtur. 

Sık sık kurusıkı silah faturasının ruhsat yerine geçtiği yönünde söylemlerle karşılaşmaktayız. Bu durum gerçeği yansıtmaz. Yapılan kontrollerde kurusıkı silahı kişinin üzerinde taşıdığı anlaşılması halinde yine silaha ilişkin fatura ibraz edilse dahi ilgili hakkında kurusıkı tabanca taşıma cezası (İdari Para Cezası) düzenlenir. Hatta elde edilen silahın mülkiyetinin kamuya geçirilmesi amacıyla el koyma işlemi yapılır. 

18 Yaş Altı Kurusıkı Cezası

Kurusıkı tabanca taşımanın sonuçları kişinin yaşının 18’den küçük olup olmamasına göre değişiklik göstermez. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 18 yaş altı kurusıkı cezası daha çok söz konusu kurusıkı tabancanın 18 yaş altı kişilere satılmasında; Satıcı hakkında söz konusu olur. Yine 5729 sayılı yasanın 4/2 maddesi uyarınca 18 yaş altı kişilere kurusıkı silah satışı yapmanın cezası 500 TL İdari para cezasıdır. 

Kurusıkı 6136’ya Girer Mi?

Hayır. Kurusıkı tabancaların taşıması, bulundurulması, satışı veya nakledilmesi bakımından 6136 sayılı yasa kapsamında değildir. Kurusıkı tabancalar ses ve gaz fişeği atabilen silahlar kapsamında olduğundan, kurusıkı tabanca taşıma cezası da 5729 sayılı yasaya göre belirlenir. Bu nedenle kurusıkı silahların 6136 yasaya tabi olmadığını 5729 sayılı yasaya tabi olduğunu söyleyebiliriz. 

Arabada Kurusıkı Tabanca Bulundurmanın Cezası

Belirli koşulların sağlanması halinde arabada kurusıkı tabanca bulundurmanın cezası yoktur. Ancak söz konusu kurusıkı silahın 5729 sayılı kanunun 3/3 maddesinde belirtilen şekillerde bulundurulması gerekir. Gerekli kurallara uyulmaksızın arabada kurusıkı tabanca bulundurmanın cezası da yine yukarıda belirtmiş olduğumuz kurusıkı tabanca taşıma cezası ile aynıdır. (İdari Para Cezası) Arabada kurusıkı tabanca bulundurulurken aşağıdaki kurallara uyulması gerekir. 

  • Her an kullanışa elverişli olmamalı
  • Kolay ulaşılamayacak bir yerde bulundurulması
  • Boş olarak muhafaza edilmesi
  • Kutusunda bulundurulması gerekir. 

Kurusıkı Sicile İşler Mi?

Konumuz daha çok kurusıkı silah taşımak suç mu? Olması nedeniyle kurusıkının sicile işleyip işlemeyeceği sorusuna cevap verirken söz konusu tabancanın taşınıp taşınmadığı göz önüne alınmalıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi faturalı veya faturasız fark etmeksizin kurusıkı tabancanın taşınması idari para cezası ile cezalandırılmaya yol açar. 

Niteliği itibariyle idari para cezaları herhangi ceza mahkemesinde bir yargılama sonucu verilmemektedir. İsminden den anlaşılacağı üzere idari bir ceza türüdür. Bu nedenle kurusıkı tabanca taşıma nedeniyle ilgili hakkında düzenlenecek idari para cezalarına ilişkin kişinin adli sicil kaydında buna ilişkin herhangi bir bilgi yer almaz. 

Sabıka Kaydı Olan Kurusıkı Tabanca Alabilir Mi?

Belirli suçlar haricinde kişinin sabıka kaydı olması kurusıkı silah alabilmesine engel değildir. Bu suçlar;

  • 6136 sayılı yasaya muhalefet
  • Kasten işlenebilen bir suçtan 1 yıl ve fazla süreli hapis cezası almış olanlar
  • Ateşli silahlarla işlenebilen suçlar (Örnek; silahla yaralama, silahla tehdit, silahlı yağma gibi)

5729 sayılı yasada sadece kurusıkı silah taşımak suç olarak tanımlanmamıştır. Bunun dışında bu silahların nakledilmesi, üretilmesi ve satışı konusunda da bir takım cezai hükümler yer alır. Örneğin yukarıda belirtmiş olduğumuz suçlardan sabıka kaydı sahibi olanlara kurusıkı tabanca satışı yapanlar hakkında da 500 TL idari para cezası uygulanır. 

Kurusıkı Silah Taşımak Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

Diğer tüm idari para cezalarında olduğu gibi kurusıkı silah taşımak cezasına da itiraz etmek mümkündür. İdari para ceza tutanağının ilgiliye tebliğini izleyen 15 gün içerisinde; Ceza tutanağının düzenlendiği mülki amirliğin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hakimliğine itiraz hakkı kullanılmalıdır. 

Kurusıkı Silah Yaralar Mı?

Bitişik veya yakın mesafeden atışlarda kurusıkı silahlarında insan yaralamaya elverişli olduğunu unutmamak gerekir. Hatta kişinin hayati bölgelerine bitişik ateş durumunda öldürücü etkiye de sahip olabilmektedir. Bu şeklide meydana gelen bir yaralanmadan dolayı ilgili sadece kasten yaralama suçundan dolayı değil suçun nitelikli hali olan “silah ile kasten yaralama” suçundan yargılanacaktır. 

Kurusıkıdan Bozma Silah Cezası

5729 sayılı yasa kapsamında değerlendirilen bu silahlar bir takım özellikler eklenerek ateşli silah özelliği kazanabilmektedir. Bu şekilde özellikleri değiştirilerek ateşli silah özelliği kazandırılan kurusıkıdan bozma silahların taşınması, bulundurulması veya satılması halinde yapılacak bilirkişi incelemesinden sonra söz konusu silahın 6136 sayılı yasa kapsamına giren silahlara sahip özelliklerden olması durumunda fail hakkında fiilin ağırlık derecesine göre 6136 sayılı yasa gereğince hüküm kurulur. 

Sık Sorulan Sorular

Kurusıkı Taşıma Cezası Kaç TL

5729 sayılı kanunun 4/2 maddesine göre kurusıkı taşıma cezası 500 TL’dir. Bu ceza idari para cezası olup, adli para cezası değildir. 

Kurusıkı Tabanca İçin Ruhsat Gerekiyor Mu?

Hayır, kurusıkı tabancaların satın alınması ve 5729 sayılı yasaya uygun şekilde bulundurulması ve nakledilmesi herhangi bir suç teşkil etmemekle beraber tüm bu işlemler için ruhsat gerektirmemektedir. 

Kaç Tane Kurusıkı Alabilirim?

5729 sayılı kanunda veya diğer özel yasalarda kişinin kaç tane kuru sıkı silah alabileceği konusunda bir sınırlama getirilmemiştir. Gerekli şartları taşıması halinde birden fazla kurusıkı silah alınmasının önünde herhangi bir engel yoktur. 

Kurusıkı Tabanca Taşıma Belgesi Var Mıdır?

Kurusıkı tabancalar ruhsata tabi olmadığı gibi herhangi bir şekilde taşıma belgesi de düzenlenmemektedir. Sık sık kurusıkı tabanca faturasının taşıma belgesi yerine geçtiği iddia edilmekte ise de; bu gerçek değildir. Kurusıkı silahın faturası bulunsa dahi yasaya aykırı bir şekilde taşındığı anlaşılması halinde kişi kurusıkı tabanca taşıma idari para cezası ile cezalandırılır. 

Düğünde Kurusıkı Sıkmak Suç Mu?

Evet, düğün veya nişan gibi etkinliklerde kurusıkı tabanca sıkmak suçtur. Kişi 5729 sayılı yasada belirtilen kurusıkı silah taşımak nedeniyle idari para cezası ile cezalandırılabileceği gibi; Türk Ceza Kanununun 170 maddesinde yer alan “Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması” suçu ile yargılanması da kuvvetle muhtemeldir. 

Kurusıkı Mermisi Suç Mudur?

Kurusıkı mermisinin ruhsatsız bir şekilde üretilmesi veya satılması durumları hariç olmak üzere kurusıkı mermisinin suç olduğu yönünde bir düzenleme yoktur. 

Özet: Kurusıkı Silah Taşımak Suç Mu?

Yukarıda yapmış olduğumuz bilgilendirmelerden de anlaşılacağı üzere evet kurusıkı silah taşımak suçtur. Kurusıkı silahların tabi olduğu 5729 sayılı yasada sadece kurusıkı tabancanın konutta veya iş yerinde bulundurulması suç olarak tanımlanmamıştır. Hatta kurusıkı tabancanın belirtilen kurallar haricinde araçta nakledilmesi de ilgili hakkında kurusıkı silah taşıma idari para cezası ile cezalandırılmasına imkan verir.