tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

Telif Hakkı Koruma Yönetmeliği

Telif Hakkı Koruma Yönetmeliği

Telif hakkı sayesinde eser sahiplerinin izinleri üzerinden işlem görülmektedir. Hem gerçek hayatta hem de internet ortamında telif hakları mevcut durumda. Üretilen fikir ile eserlere yönelik haklar bulunuyor. Ve de bu haklara göre hareket etmeyenler cezalandırılıyor. Özellikle de telif hakkı koruma yönetmeliği tarafından bu konuda;

  • İlk başta bandrol uygulamasından tescile kadar tüm önemli hususlar sergilenir.
  • Kayıt ile tescil edilen ürünler için telif hakları ifade edilir.
  • Haklara uygun bir şekilde hareket etmeyenlere yönelik ise cezalar mevcut durumda.

Merak edenler resmi siteden yönetmeliklere göz atabilir. Hepsi ayrı ayrı sergilendiği için fikir sahibi olmanız uzun sürmez. Aynı zamanda sitemizde mevcut olan yönetmelik, haklar ve cezalar hakkında ki içeriklerimiz de yol gösterici olacaktır.

Telif Hakkı Yönetmelik Konuları Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere telif hakkı koruma yönetmeliği için çeşitli konular bulunuyor. Mesela önce bandrol uygulamasına yönelik usuller sergilenir. Öyle ki bandrol esaslı olan ürünler telif haklarına sahiptir. Bu nedenle isteyenler üretmiş oldukları eserlere yönelik bandrol uygulamasından faydalanabilir. Aynı zamanda tescil ile kayıt işlemleri de dikkate alınabilir.

Yönetmeliklerde fikir ile sanat eserlerine yönelik tescil hakları da mevcut durumda. Yani eser sahibinin bu yolla hak iddia etmesi esas alınmıştır. Tescil sayesinde ürün ve ürünün sahibi ispatlanır. Özellikle de telif haklarının koruma altına alınması için bu durum son derece önem arz etmektedir.

Telif Hakkı Nasıl Korunur?

Telif hakkı koruma yönetmeliği tarafından kayıt ile tescil ifadeleri sergilenmiştir. Önceden de belirttiğimiz gibi hakların korunması için tescil son derece önem arz ediyor. Hatta bazı durumlarda zorunlu hale gelmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Örnek verecek olursak;

  • Zorunlu olarak sinema eserlerine yönelik tescile yer verilmelidir.
  • Yine zorunlu olarak müzik eserleri için de kayıt işlemlerine geçilmelidir.
  • Son olarak bu grup içerisinde oyunlar da mevcut durumda.

Eser gruplarını dikkate alanlar beraberinde kayıt işlemlerine geçebilir. Bunun için de Kayıt ve Tescili Hakkında Yönetmelik 5. Maddesinde tüm düzenlemelere yer verilmiştir. Yani eser sahibinin noter onayı eşliğinde telif haklarına sahip olması sağlanır. Bu konuda da yönetmeliklerden bilgi sahibi olanların harekete geçmeleri uzun sürmez.

Telif Hakkı Tescil İşlemleri Nasıl?

Telif hakkı koruması için tescil işlemleri son derece önem arz etmekte. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bazı eserler için zorunlu hale gelmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Aynı zamanda isteğe bağlı olarak eser sahiplerinin tescile geçmeleri mümkün. Elden ve posta üzerinden başvuruda bulunanların kısa süre içerisinde sonuç almaları söz konusudur.

Otomasyon sistemine giriş yapanlar kısa süre içerisinde tescil işlemlerine geçebilir. Bu yolla bilgilerinizi girmeniz ve kayıt işlemlerine başvurmanız esas alınır. Başvurunuz neticesinde belgelerinizi toplamanız ve Genel Müdürlük üzerinden harekete geçmeniz gerekir. Telif Hakları Genel Müdürlüğü başvuruları dikkate alarak en kısa sürede sonuca bağlar. Bu yolla kayıt ile tescil işlemleri sonuçlanır. Akabinde de olumlu sonuçlanan durumlarda belgeler hazırlanır ve eser sahibinin bu yolla ispat edilmesi esas alınır.

Telif Hakkı Koruma Süresi Nedir?

Yine yönetmelik tarafından koruma süresine ilişkin detaylar ifade edilmektedir. Bu anlamda 70 yıl sınırını dikkate almanız gerekir. Gerek eser sahibi hayatta iken gerekse ölümünden sonra 70 yıl ibaresine yer verilir. Hatta aynı durum tüzel kişiler için de geçerli durumda. 70 yıl kadar telif hakları korunur ve eserlerin dokunulmaz hale gelmesi sağlanır. 70 yılın sonunda ise;

  • Mali haklar tam olarak 70 yıl akabinde sona ermektedir.
  • Eser sahibinden izin almadan da kullanılması mümkün hale gelmektedir.

Related Posts

Yanıt Bırak