Teknolojik araçların kullanımının artması ile beraber bu araçların kullanılması suretiyle işlenen suçlarda da artış meydana gelmektedir. Mesajla cinsel taciz de bunlardan sadece birisidir. Mesajla cinsel tacizin cezası suçun temel şekline nazaran daha ağır cezayı gerektiren haller arasında yer alır.
Bir çeşit seçimlik hareket olan suçun; posta ve elektronik araçlar kullanılarak işlenmesi durumunda fail hakkında TCK 105/1 maddesi uyarınca verilecek olan ceza yarı oranında arttırılır. TCK 105/2-d maddesine göre suçun yarı oranında arttırılması durumunda fail hakkında verilebilecek ceza; 4,5 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Mesajla cinsel tacizin cezası, suçun temel şekli ile işlenmesinde öngörülen ceza (3 ay ile 2 yıl arasında hapis veya adli para cezası) yarı oranında arttırılarak belirlenmektedir.
Mesajla Cinsel Taciz Suçunun Unsurları
Uygulamada cinsel taciz suçu ile yine ceza kanunumuzda suç olarak tanımlanmış hakaret, suçu, tehdit suçu veya kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun benzerlik göstermesi nedeniyle bir birine karıştırıldığı ve suç isnadında hataya düşüldüğü görülmektedir. Özellikle failin eyleminin suç teşkil edip etmediği, hangi söz ve fiillerin cinsel taciz olarak kabul edileceğine değinmek gerekir.
Hangi Sözler Mesajla Cinsel Taciz Suçunu Oluşturur?
TCK 105/1 maddesinde yapılan tanıma göre; Cinsel taciz suçunun oluşması için öncelikle failin hangi amaçla hareket ettiğinin tespit edilmesi gerekir. Cinsel taciz suçunun oluşması içinde failin “cinsel amaçlı” hareket etmiş olması gerekir. Saldırı ve temas olmaksızın gerçekleşen cinsel içerikli bütün sözler TCK 105 maddesinin konusunu oluşturabilecektir.
Suçun oluşması için doğrudan cinsel içerikli mesajlar gönderilmesi zorunlu değildir. Bu amaçla söylenen her söz cinsel taciz suçunu oluşturabilecektir. Örneğin gerçekten evlilik düşünülerek yapılan bir evlilik teklifi kişilerin huzur ve sükununu bozmak veya ısrarlı takip suçunu oluşturabileceği gibi, cinselliğin ön planda olduğu bir evlilik teklifi TCK 105 maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir. Burada failin ısrarlı tavırları ve daha önce göndermiş olduğu mesaj içerikleri bir bütün halinde değerlendirilerek bir suç isnadında bulunulur.
Çocuğu Karşı Mesajla Cinsel Tacizin Cezası
Cinsel dokunulmazlığa yönelik diğer suçlarda olduğu gibi mesajla cinsel taciz suçunun da çocuğa karşı işlenmesi halinde fail hakkında daha ağır cezai müeyyideler ön görülmüştür.
Suçun 18 yaşından büyüklere işlenmesi durumunda fail hakkında 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası öngörülmüştür. TCK 105/1 maddesinin 2. Cümlesi ise cinsel taciz suçunun 18 yaşından küçük yani çocuklara karşı cinsel taciz suçuna yer vermektedir. Bu durumda ise failin 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılması mümkündür.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz 6 ay ile 3 yıl arasındaki hapis cezaları suçun temel şeklinde işlenmesi durumunda söz konusudur. Suçun çocuğa karşı ve yine mesajla işlenmesi durumunda ise hakkında verilecek olan ceza yarı oranında artırılır.
Mesajla Cinsel Taciz Nasıl Kanıtlanır?
Failin mesajla cinsel taciz suçundan cezalandırılabilmesi için öncelikle taciz suçunun kanıtlanması gerekir. Diğer durumlara göre mesajla cinsel taciz suçları daha kolay kanıtlanabilir. Bunun için öncelikle mağdurun bu konuda yasal şikayet süresi içerisinde şikayet hakkını kullanması gerekir.
Başlatılan soruşturma sonrasında Cumhuriyet Savcılığı tarafından failin göndermiş olduğu mesajlar “mesaj tespit tutanağı” ile tespit edilir. Gerektiğinde Telekomünikasyon İletişim Kurumu Başkanlığından HTS kayıtları talep edilebilir. Mesajların silinmiş olması cinsel taciz suçunun kanıtlanabilirliğini zora sokacaktır. Bu nedenle mesaj yolu ile cinsel taciz suçunamaruz kalmanız durumunda geciktirmeksizin kolluk kuvvetine veya Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunulması önemlidir.
Herhangi bir şeklide mesajların silinmiş olması failin cezasız kalacağı sonucunu doğurmaz. HTS kayıtlarında mesaj içerikle tespit edilemese de failin, mağdura mesaj gönderdiği tespit edilebilir. Geriye dönük HTS kayıtları istenildiğinde failin mağdura mesaj gönderdiği tespit edilmesi halinde cinsel taciz suçu kanıtlanamasa bile en azından “kişilerin huzur ve sükununu bozma” veya “ısrarlı takip suçu” kesinlikle kanıtlanabilecektir. Bu nedenle mesajlar silinmiş olsa dahil şikayet hakkınızı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Telefonla Cinsel Taciz Suçu ve Cezası
Telefonla cinsel taciz, mesajla cinsel taciz, sosyal medya hesapları aracılığı ile cinsel taciz suçlarının tümü TCK 105/2-d maddesinde yer alan;
“Posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle” cinsel taciz olarak değerlendirilir. Failin eyleminin TCK 105/2-d maddesi kapsamında yer alması halinde verilecek olan ceza yarı oranında artırılır. Telefonla cinsel taciz suçu da TCK 105/2-d maddesi kapsamındadır.
Cinsel İçerikli Mesajlaşmak Suç Mu?
Mesaj gönderen ve alan kişinin herhangi bir şikayeti olmaması halinde, sadece cinsel içerikli mesajlaşmayı suç olarak kabul edilmesine yeterli değildir. Bu nedenle cinsel içerikli mesajlaşmayı suç kabul eden bir düzenleme yoktur. Böyle bir durumdu mesaj gönderen ve alan kişilerin mesajla cinsel taciz cezası ile cezalandırılmaları da mümkün değildir. Bu şekilde bir mesajlaşma genel olarak özel hayat kapsamında değerlendirilir.
Telefonla Cinsel İçerikli Konuşmak Suç Mu?
Cinsel içerikli mesajlaşmanın suç olmadığı gibi, telefonla cinsel içerikli konuşmanın da herhangi bir cezai yaptırımı yoktur. Bu durumda da yine konuşma yapan tarafların cinsel taciz amacı ile hareket etmemesi gerekir. Telefonla cinsel içerikli konuşmak da özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilir.
Sosyal Medyadan Cinsel İçerikli Mesaj Göndermenin Cezası Nedir?
Sosyal medya hesapları aracılığı ile gönderilen cinsel içerikli mesajlar TCK 105/2-d maddesi kapsamında değerlendirilir. Bu durum da fail hakkında verilecek olan cezanın (3 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası) yarı oranında arttırılmasına sebebiyet verecektir.
Mesajla Cinsel Taciz Suçundan Nasıl Beraat Edilir?
Diğer bütün suçlarda olduğu gibi failin üzerine atılı suçlamadan cezalandırılabilmesi için öncelikle atılı suçun unsurlarının oluşması gerekir. Mesaj göndermek suretiyle cinsel taciz suçunda da yukarıda belirtmiş olduğumuz unsurların gerçekleşmesi gerekir. Suçun şikayete tabi olduğu durumlarda mağdurun yargılama aşamasında şikayetinden vazgeçmesi ise fail hakkında düşme kararı verileceği sonucunu doğurur.
Mesajla Cinsel Taciz Suçu Şikayete Tabi Midir?
Cinsel taciz suçu uzlaşmaya tabi suçlar arasında yer almasa da şikayete tabi suçlardandır. Suçun telefonla aranarak, mesaj gönderilerek veya sosyal medya hesapları aracılığı ile işlenmesi durumunda da yine şikayete tabidir.
Sadece Mesaj Göndermek Cinsel Taciz Suçunu Oluşturur Mu?
Gönderilen mesajların cinsel taciz suçunu oluşturup oluşturmadı konusunda öncelikle failin göndermiş olduğu mesajların içerikleri ve failin mesaj göndermesindeki gayesi önemlidir. Mesajların cinsel içerikli olmaması veya cinsel taciz suçunun unsularının oluşmaması durumunda gönderilen mesaj içeriklerine göre failin yine suç olarak tanımlanmış, hakaret, tehdit, kişilerin huzur ve sükununu bozma hatta ısrarlı takip suçunu suçları oluşabilecektir.
Mesajla Cinsel Taciz Suçunda Yargılama
TCK 105 maddesinde yer alan ve failin bütün seçimlik hareketlerinde yargılama görevi Asliye Ceza Mahkemesine aittir. Mesajla cinsel taciz suçunda da fail hakkında kovuşturmaya başlanıldığında, yargılama Asliye Ceza Mahkemesi tarafından yerine getirilecektir.
Mesajla Cinsel Tacizin Cezası Adli Para Cezasına Çevrilir Mi?
Mesajla cinsel taciz suçundan yapılan yargılama sonunda fail hakkında verilen hürriyeti bağlayıcı cezanın (Hapis Cezası) para cezasını çevrilmesi mümkündür. Ayrıca TCK 105 maddesi gereğince verilecek olan ceza doğrudan para cezası şeklinde de olabilir. Fail hakkında verilen hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi için öncelikle fail hakkında verilen hapis cezasının bir yıl veya daha az süreli bir hapis cezası olması gerekir.