İnternetten içerik kaldırma son dönemde yaygınlaşan işlemlerden bir tanesidir. Kişinin izni olmadan içerik, video, ses, görüntü gibi verilerin internet ortamında paylaşılması yasaktır.
Hak ve özgürlüklere zarar vermesi nedeniyle böyle bir durumla karşılaşılması halinde en kısa sürede yaptırım uygulanır. Anayasanın 5651 sayılı kanunuyla birlikte internet ortamında izinsiz paylaşılan veriler ile ilgili yaptırımlar düzenlenmiştir.
İnternetten İçerik Kaldırma Nasıl Olur?
Suç teşkil etmesi, kişilik haklarına zarar vermesi ya da müstehcen görüntüler sunması nedeniyle internetten içerik kaldırma sürecinde mahkemeye başvurmak yeterlidir. Hakların hukuki olarak en iyi şekilde korunabilmesi adına adli yardım almak faydalı olacaktır.
- Gerekli evrak, belge ya da deliller ile birlikte mahkemeye gidilmesi halinde, soruşturma süreci başlar.
- Mahkeme heyeti yayınlanan içeriğin hukuka uygun olup olmadığını detaylı olarak inceler.
- Bu aşamada tarafların haklarının korunması adına adil bir yargılama yapılmasına özen gösterilir.
- Son dönemde telefon ve tablet kullanımı ile birlikte internetten veri paylaşmak kolay hale geldiği için benzer sorunlar yaşanmaya başlamış durumdadır.
İnternetten İçerik Kaldırma Yasal Mı?
Mahkemeye başvurulması ve olumlu sonuç alınması halinde internetten veri kaldırılması yasaldır. Bu süreçte mağdur olan tarafın başvurusu üzerine bir inceleme yapılır ve en kısa sürede sonuç alınır. Alınan karar doğrultusunda internet sitesindeki veriler tamamen kaldırılır ya da silinir.
Arama motoru üzerinden veri silme: Paylaşılan gönderi ya da içeriklerin kalıcı olarak silinebilmesi adına arama motorları üzerinden de işlem yapmak önem taşır. Bu aşamada en çok tercih edilen Yandex, Google, Bing gibi platformları kullanarak, “olumsuz içerik bildirme” hizmetinden yararlanmak faydalıdır. Böylelikle paylaşılan içerik kalıcı olarak internet ortamından kaldırılır. Kişinin haklarının korunması ve mağduriyetinin uzun süreli devam etmemesi adına önem taşır.
İnternetten İçerik Kaldırmaya Neden Olacak Unsurlar
Paylaşılan video, içerik, görüntü ya da ses gibi verilerin internetten kaldırılması adına ortada bir suç durumunun olması önem taşır. Herhangi bir mağduriyete sebep olmayan içeriklerin kaldırılmasına ya da engellenmesine izin verilmez.
- Cinsel istismar, taciz, tecavüz, kişisel hakların ihlali, telif gibi konularda bir içerik paylaşılması halinde ise 24 saat içerisinde kaldırılması mümkündür.
- Toplum ahlakını bozacak ya da kötü yönde etkileyecek olan tüm içeriklerin başvuru sonucunda kaldırılmasına zemin hazırlanır.
- Yine aynı şekilde telif hakkı olan video, içerik ya da görsellerinde izinsiz olarak paylaşılması söz konusu değildir.
- Yukarıda belirtilen unsurlar doğrultusunda bir içerik paylaşılması halinde mahkeme mağdur olan tarafın haklarının korunmasını hedefler.
İçerik Kaldırma Sürecinde Başvuru Ve İtiraz İşlemleri Nasıl?
İnternetten içerik kaldırma başvurusu söz konusu olduğunda yetkili kurum, Sulh Ceza Mahkemesi olarak bilinir. Belirtilen mahkemeye başvuru yapılması halinde tüm veriler incelenir ve en kısa süre içerisinde soruşturma başlar. İçerikleri yayınlayan tarafın, haklarını koruyabilmek adına itiraz şansı vardır.
- İzinsiz yere içerik paylaşılması durumunda mahkeme karar verdikten ya da tebliğ edildikten sonra maksimum 7 gün içerisinde itiraz hakkı vardır.
- Bu sayede her iki tarafında haklarının korunması ve adil bir yargılamanın yapılması amaçlanır.
- İtiraz sonucunda hakim en doğru kararı verir ve hızlı bir şekilde yaptırım uygulanır.
- İnternette yayınlanan içeriklerin kaldırılması aşamasında IP adresi, URL, içerik sağlayıcısı gibi kavramlar son derece önemlidir.
Başkalarının haklarına zarar vermediği ya da herhangi bir mağduriyet oluşturmadığı sürece verilerin kaldırılması mümkün değildir. Belirtilen aşamada nasıl bir ayrım yapıldığı konusunda uzman avukat desteğini, büromuz çalışanlarından alabilirsiniz.