Drift Atma Cezası (2025)

Drift atma cezası hukuk sistemimizde idari para cezası ve çok bilinmese de adli ceza olarak iki farklı şekilde düzenlenmiştir. Bunun dışında ilgilinin ehliyetine geçici süre ile el koyma gibi farklı yaptırımları da olan bir fiildir. 

2918 sayılı yasanın 67/1-d maddesine aykırılık halinde uygulanacak idari para cezası (trafik cezası) 2025 yılı itibariyle 46.393 TL’dir. (erken ödeme indirimi hariç) Bunun dışında ise drift atarak trafik güvenliğini tehlikeye sokan kişi TCK 179/2 maddesi gereğince de cezalandırılabilecektir. Ceza hukuku açısından drift atma cezası ise; 3 ay ile 2 yıl arasında hapis şeklindedir. Drift atmanın cezaları hakkında daha detaylı bilgiler vermeden önce dilerseniz hangi fiil ve hareketlerin drift atma cezalarına konu olabileceğine kısaca değinelim. 

Hangi Hareketler Drift Atma Cezasına Konu Olabilir?

Kurallara aykırı ve başka sürücüler veya yayalar için tehlike oluşturabilecek her türlü şerit değiştirme drift atma olarak değerlendirilir. Karayolları Trafik Kanununun 67/1-d maddesine göre; 

  • Dönüş kuralları dışında hareket etmek
  • Bilinçli bir şeklide aracın el freni çekilerek yön değiştirmek
  • Başka yollarla ani yön değiştirmek
  • Aracın kasıtlı olarak kendi etrafında döndürülmesi

Yukarıda sıralamış olduğumuz tüm durumlar 2918 sayılı yasa gereğince 46.393 TL para cezası ile cezalandırılmaya zemin hazırlayan hareketlerdir. Ancak drift atma daha çok bilerek ve isteyerek aracın yönünün ani bir şekilde değiştirilmesi şeklinde tanımlanır. 

Drift Atma Halinde Ehliyete El Konulur Mu?

Evet, drift atma cezası sadece idari para cezası veya adli ceza şeklinde değildir. Bunun dışında ilgilinin ehliyetine el konulması, drift atan sürücü içinde bir nevi ceza olabilir. Drift atarak trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülerin ehliyetlerine 60 gün süre ile el konulur. 

60 gün sonunda tekrar sürücü belgelerini almaları için psiko-teknik kurslarına devam ederek, psikiyatrı uzmanının muayenesine tabi tutulmaları gerekir. Bu muayene sonrasında sürücü belgesinin geri alınmasında sakınca bulunmayanların ehliyetleri geri verilir. Elbette ki öncelikle kural olarak 46.393 TL olan drift atma cezasının tamamının ödenmesi gerekir. 

Drift Atma Halinde Araç Trafikten Çekilir Mi?

Drift atan sürücünün sadece ehliyetine el koyma işlemi yapılmaz. Bununla birlikte araçta yine aynı süre (60 gün) boyunca trafikten men edilir. Bu da ilgili için bir çeşit ceza niteliğinde olan uygulamadır. 

Drift Cezası E-Devlete Ne Zaman Düşer?

Düzenlenen trafik cezalarının e-devlet sisteminde görüntülenmesi yaklaşık 15 – 20 günü bulabilmektedir. Bazı durumlarda ise 1 hafta içerisinde trafik cezaları e-devlette görüntülenebilmektedir. 

Drift Atanlar Nereye Şikayet Edilir?

Trafik güvenliğini ve genel güvenliği tehlikeye sokan her türlü davranış ülkemizde 112 ihbar hattına yapılabilmektedir. Drift atarak tehlikeli araç süren kişiler de yine 112 ihbar hattı ile ihbar edilebilmektedir. Ancak bu ihbar araç sürücünün drift atma cezası ile cezalandırılmasına çoğu kez yeterli olarak görülmemektedir. Bu tür cezaların uygulanabilmesi için daha somut delillerin varlığı aranmaktadır. 

Drift Atma Halinde Ehliyet İptal Edilir Mi?

İlk defa drift atma cezası ile cezalandırılanların ehliyetleri doğrudan iptal edilmez. Ancak aynı fiilden dolayı (2918 S.Y. 67/1-d) 5 yıl içinde ikinci kez cezalandırılmaları halinde ilgilinin sürücü belgesi iptal edilir. 

Bu iptal sürekli bir iptal niteliğinde değildir. İlgilinin tekrar sürücü kurslarına kayıt olarak yeni sürücü belgesi almaları gerekir. Bu şekilde ehliyeti iptal edilenlerin tekrar sürücü kursuna kayıt olabilmeleri için yine psiko-teknik kurslarına gitmeleri ve psikiyatrı muayenesinden geçmeleri geçerek ehliyetlerini almaları için engel bir psikolojik rahatsızlıklarının olmadığına dair rapor almaları gerekir. 

Drift Atmanın Adli Yönden Cezası Nedir?

Yukarıda sıralamış olduğumuz cezalar daha çok trafik cezası olarak bildiğimiz idari para cezası şeklindedir. Ancak unutmamak gerekir ki drift atma cezası sadece idari para cezasından ibaret değildir. Bunun dışında hapis cezası ile cezalandırılması mümkün olan bir fiili davranıştır. 

5237 sayılı Türk Ceza Kanunumuzun 179/2 maddesinde yer alan hükümlere göre; 

            “Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Drif Atma Cezası Yargıtay Kararı

“Yerel Mahkemece sanık hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan, 5237 sayılı TCK’nın 179/2, 62, 53/1 maddeleri uyarınca 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiş, ilgili kararın sanık müdafii tarafından temyizi üzerine Yargıtay 12.Ceza Dairesinin, 21.06.2021 tarihli ve 2020/3362 Esas, 2021/5041 Karar sayılı ilâmıyla, basit yargılama usulü yönünden yeniden değerlendirilmek üzere hükmün bozulmasına karar verilmiş, mahkemece basit yargılama usulü hükümleri uygulanarak verilen karara sanık müdafii tarafından itiraz edilmesi üzerine, genel hükümlere göre yapılan yargılamada 5237 sayılı TCK’nın 179/2, 62, 53/1-2-3 maddeleri uyarınca hükmedilen 1 yıl 8 ay hapis cezasının aynı Kanun’un 51/1-3 maddeleri gereğince 2 yıl 6 ay denetim süresine tabi tutularak ertelenmesine karar verilmiş, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca onama kararı verilmesi görüşünü içeren Tebliğname ile dava dosyası Daireye tevdi edilmiştir.

II. TEMYİZ SEBEPLERİ

Sanık müdafiinin temyiz isteği, suçun unsurlarının oluşmadığına, cezanın orantılılık ilkesine aykırı olarak fazla miktarda hükmedildiğine, eksik inceleme sonucu hüküm kurulduğuna ilişkindir.

III. OLAY VE OLGULAR

Yerel Mahkemece, dosyada mevcut belge ve bilgiler, soruşturma ve kovuşturma evrelerinde alınan beyanlarla birlikte dikkate alınarak yapılan değerlendirmede; sanığın alkollü vaziyette kullandığı araçla, önce aracın kaputunun üzerinde, ardından hareket halindeki aracın tavanına çıkan yayayla, drift atarak seyrettiği, anılan eylemlerle, kişilerin hayat, sağlık ve mal varlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde araç sevk ve idare ederek trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu tespit edilen sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 179/2. maddesindeki trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan mahkûmiyet kararı verilmiştir.

IV. GEREKÇE ve KARAR

Yargılama sürecindeki işlemlerin usûl ve kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların toplanan tüm delillerle birlikte gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdanî kanının dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç vasfı ile yaptırımların doğru biçimde belirlendiği anlaşılmakla, Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesinin kararında sanık müdafii tarafından öne sürülen temyiz sebepleri ve dikkate alınan sair hususlar yönünden herhangi bir hukuka aykırılık görülmediğinden sanık müdafiinin temyiz sebeplerinin reddiyle hükmün, Tebliğnameye uygun olarak, oy birliğiyle ONANMASINA”

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 23.05.2024 tarih, 2023/6387 esas ve 2024/2656 sayılı kararı

Drift Atarak Kazaya Sebebiyet Vermek

Yukarıda paylaşmış olduğumuz Yargıtay kararından da anlaşılacağı üzere drift atmanın kişilerin can ve mal varlıklarını tehlikeye atan bir davranış olduğu konusunda kuşku yoktur. 

Bu şekilde bir fiili hareket sonrasında her ne kadar trafik kazasının meydana gelmesi istenmese de öngörülebilir olarak kabul edilmektedir. Meydana gelen bir kazadan dolayı maddi hasarlı, yaralamalı hatta çok daha ağır sonuçları olan ölümlü trafik kazalarının meydana gelmesi muhtemeldir. 

Meydana gelen kazadan dolayı failin drift atmasına bağlı olarak kazanın gerçekleştiği kanaatine varıldığında yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarında bilinçli taksir unsurları oluşmuş olacaktır. Kişinin bilinçli taksir ile bu şekilde kazaya sebebiyet vermesi hakkındaki cezanın arttırılmasına sebebiyet verebilecek bir davranıştır. 

Ayrıca taksirle işlenebilen suçların para cezasına çevrilmesi mümkün iken; Kazanın bilinçli taksir ile işlenmesi halinde sanık hakkındaki hapis cezasının para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Bu durumda drift atma cezası sadece idari para cezası ile kalmayıp yaralanmanın ve ölüm olayının gerçekleşmesine bağlı olarak ciddi cezai yaptırımlarla da karşılaşmamıza sebebiyet verecektir. 

Mobese Kayıtları Delil Olarak Kabul Edilir Mi?

Birçok trafik cezasının uygulanmasında olduğu gibi ilgilinin drift attığı yönünde mobese görüntülerinin bulunması çoğu zaman drift atma cezası ile cezalandırılmaya yeterli görülmektedir. Hatta mobese görüntülerine dayanılarak düzenlenen trafik ceza tutanaklarına yapılan itirazlar çoğunlukla itiraz sonucu Sulh Ceza Hakimliğinde hukuka uygunbulunmaktadır. 

Drift Atma Cezası Sicile İşler Mi?

Diğer idari para cezalarında olduğu gibi drift atmaktan dolayı düzenlenen idari para ceza tutanağı da kişinin adli sicil kaydına işlemez. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi drift atmanın trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu kanaatine varılarak yargılama sonunda TCK 179/2 maddesi gereğince hüküm kurulması halinde bu suç kişinin adli sicil kaydında “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokmak” şeklinde yer alır. 

Trafiğe Kapalı Alanda Drift Cezası

Drift atmanın kişilerin can ve mal varlıklarını tehlikeye sokan bir davranış olduğu konusunda kuşku yoktur. Yasalarımız sürücü haricinde 3. Kişilerin can ve mal varlıklarını korumayı amaçlarken, aynı zamanda drift atma cezası ile sürücünün da can ve mal varlığını bir bakıma koruma altına almıştır. Bu nedenle drift atmanın trafikte veya trafiğe kapalı alanda gerçekleştirilmiş olması konusunda bir ayrım yoktur. Bu durumda da trafiğe kapalı alanda drift cezası yine 46.393 TL’dir. 

Drift Atma Cezasına İtiraz Edilebilir Mi?

Trafik cezalarının tümüne itiraz edilmesi mümkündür. Buna drift atma cezası da dahildir. Ceza tutanağının ilgiliye tebliğ tarihinden 15 gün içerisinde delilleri ile birlikte ilgilinin trafik cezasına itiraz dilekçesi ile; Ceza tutanağını düzenleyen kolluk kuvvetinin bulunduğu yer Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebilir. 

Dilerseniz bu konuda “Trafik Cezasına İtiraz” Başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. 

61/1-D Trafik Cezası Nedir?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 61/1-D maddesi; 

            “Herhangi bir zorunluluk olmaksızın, karayollarında dönüş kuralları dışında bilerek ve isteyerek aracın el freninin çekilmesi suretiyle veya başka yöntemlerle aracın ani olarak yönünün değiştirilmesi veya kendi etrafında döndürülmesi yasaktır.”

Şeklindedir. Uygulamada ise genellikle makas atma cezası veya drift atma cezası olarak da bilinmektedir. 2025 yılı itibariyle 2918 Sayılı Yasanın 67/1-d maddesi uyarınca düzenlenecek trafik cezaları 46.393 TL’dir. 

Makas Atma Cezası 2025 Yılında Ne Kadar?

Makas atma cezası daha çok drift atma cezası olarak da bilinmektedir. Her iki durumda da ilgili hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 67/1-d maddesi uyarınca idari para cezası düzenlenmektedir. 

Drift Atma Cezasında İndirim Yapılır Mı?

Diğer trafik cezalarında uygulanan erken ödeme indirimi uygulaması aynı şekilde drift atma cezası durumunda da geçerlidir. Son yapılan değişiklikler ile 1 aya çıkartılan trafik cezalarının erken ödeme süresinde drift atmaktan dolayı kesilen trafik cezalarında da geçerlidir. Bu durumda erken ödeme halinde %25 indirim uygulanır. Bu da yaklaşık 11.500 TL indirime denk gelmektedir. Erken ödeme halinde ise drift atma cezası yaklaşık 35.000 TL olarak hesaplanmaktadır. 

Drift Atma Cezası Sigorta Primlerini Etkiler Mi?

Yapmış olduğumuz araştırmaya göre sigorta şirketlerinde daha önce bu yönde bir ceza ile cezalandırılan kişiler yüksek riskli olarak görülmektedir. Bu durumda bir sonraki yıl yapılacak olan trafik sigortalarının artışına neden olabilecek bir durumdur. 

2. Kez Drift Atma Cezası

5 yıl içerisinde tekrarlanan drift atma fiilinin 2. Kez gerçekleştirilmesi halinde ilgili hakkında 2. Kez drift atma cezası düzenlenir. Miktar olarak yine 46.393 TL olsa da, ehliyetin iptali ve kişinin tekrar sürücü kurslarına kayıt olarak yeniden sürücü eğitimi ve psikiyatrı muayenesinden geçmesi gibi farklı yaptırımları vardır. 

Drift Atma Cezası (Özet)

Yukarıda da görüldüğü gibi idari para cezaları, diğer idari yaptırımlar ve hatta adli yönden drift atma cezası farklı şekilde ilgiliye uygulanabilmektedir. Yapmış olduğumuz bu bilgilendirmeleri özetlemek gerekirse genel olarak drift atarak trafik güvenliğini tehlikeye sokan kişi hakkında aşağıdaki yaptırımlar uygulanabilecektir. 

  1. 46.393 TL idari para cezası (trafik cezası)
  2. Sürücünün ehliyetine 60 gün süre ile el konulması
  3. Sürücünün ehliyetinin iptali (5 yıl içinde 2. Kez uygulanması halinde)
  4. 5237 sayılı yasanın 179/2 maddesi uyarınca 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası

Kazaya sebebiyet verilmesi ve ölümlü yada yaralanmalı trafik kazası durumunda bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması