Telif Hakkı Nedir? Nasıl Alınır? Cezası Ne Kadardır?
Fikri emeği koruma altına alan telif hakları, günden güne talep görmekte. Özellikle de internet ortamında ki verilerin bu yolla korunması söz konusudur. Bundan kaynaklı olarak telif haklarına yönelik çalışma gösteren patent firmalar da her geçen gün artış göstermekte. Telif hakkı nedir nasıl alınır cezası ne kadardır sorularına yönelik ise;
- Başta telif hakkının fikri emeğe yönelik koruma kararlarını içeriği açık durumda.
- Özellikle de eser sahibinin bu yolla özgür haklara kavuşması esas alınır.
- Temelde üretilen eserin izinsiz bir şekilde kullanımının önüne geçilir.
İzinsiz olarak kullanımlarına yönelik cezalar da mevcut durumda. Ancak cezalara başvurmak için tescil haklarınızı göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır. Yani eserin kaydı neticesinde ispat yoluna gidilebilir. Böylece ürünün sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler, hukuk yoluna başvurabilirler.
Telif Hakkı İsteğe Göre Nasıl Alınır?
İsteğe bağlı olarak herkesin ürünleri üzerinden tescil hakkına başvurmaları mümkün. Ancak bu aşamada belli başlı şartlara da uygun olmanız gerekir. Telif hakkı nedir nasıl alınır cezası ne kadardır sorularına yönelik tescil haklarından söz etmek gerekirse;
-Eserler; Başta eserlerin somut hale gelmesi dikkate alınır. Yani olası bir fikrin tescil edilmesi mümkün değil. Fikrin somut hale gelmesi gereklidir. Çünkü sadece somut durumda olan eserler incelenir ve tescil işlemlerine yer verilir.
-Tescil; Telif Hakları Genel Müdürdülüğü tarafından başvurular karşılanır. Eserlerini kendi adına kaydetmek isteyenlerin başvuruda bulunmaları gerekir. Bu yolla noter huzurunda onaylanan tescil belgeleri hazırlanır. Ve de eserin tamamen size ait olduğu bu yolla ispatlanır.
Telif Hakkı Zorunlu Olan Eserler Hangileri?
Yukarıda belirttiğimiz yolla isteğe bağlı olarak fikri emeğe yönelik dikkate alınabilir. Bunun yanı sıra bazı zorunlu eserler de mevcut durumda. Yani eserlerin mutlak suretle tescil işlemlerine yer verilir. Bunlar;
- Sinema eserleri
- Bilgisayar oyunları
- Müzik eserleri
Telif hakkı nedir nasıl alınır cezası ne kadardır merak edenler telif hakkına giren eserleri göz önünde bulundurmalıdır. Çünkü onaylı olan eserler üzerinden telif hakları doğar, ihlali neticesinde de cezalandırılması esas alınır. Örnek verecek olursak ilim ve edebiyat eserleri bunlar arasında gösterilebilir. Ya da güzel sanat eserleri üzerinden telif haklarına geçilebilir. İşlenme ve derlemeler dahi bu yönde dikkate alınmaktadır.
Telif Hakkı İhlali Halleri Nelerdir?
Ceza davasına başvurmak isteyenlerin telif hakkına ihlal eden halleri göz önünde bulundurmaları gerekir. Çünkü sadece bu haller neticesinde davanın açılmasına izin verilir. Örneğin hak sahibinin izni olmadan eserin çoğaltılması ya da temsil edilmesi suçtur. Dağıtılması ve de umuma farklı araçlar eşliğinde yayımlanması da suç teşkil eder.
Başkasının eserine isim koyma dahi bu suçlar arasında yerini almıştır. Aynı zamanda izinsiz olarak eserin kamuya açıklanması ya da aleni hale getirilmesi de suç teşkil eder. Bunun için çeşitli telif hakkı ihlalleri mevcut durumda. Temelde ise hak sahibinin izni olmadan gerçekleşen eylemlerin dikkate alındığı açık durumda. Eylemlere bağlı olarak beraberinde suçun niteliğine karar verilmektedir.
Telif Hakkı İhlali Suçu Nedir?
Suçlar yukarıda belirttiğimiz haller üzerinden değerlendirmeye alınır. Akabinde de Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 68. Maddesi uyarınca işlem başlatılır. Örneğin mağdur olan eser sahibinin rayiç bedelin 3 katı kadar ücret talep etmesine izin verilir. Oluşan manevi ve mali zararların giderilmesine yönelik işlem başlatılır. Hatta bunun için maddi ile manevi tazminat davalarına dahi yer verilmekte.