tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi Şartları

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları ile alakalı yapılan incelemelere bakıldığı zaman savcılığın direkt olarak açtığı davalar olarak dikkate alınmaktadır. Kişilerin şikayetçi olup olmadığına bakılmaksızın açılan kamu davası kişilerin haklarını kendileri istekli olsa da olmasa da savunmaları manasına gelmektedir. Bu noktada hukuki terim bakımından inceleme yapıldığı zaman davanın kamusallığının ve mecburiliğinin temel esas olarak belirlenmiş olmasının ayrıca dikkate sunulması gerekir.

Savcılığın Takip Zorunluluğu

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları adli sicil bakımından gerekli olan denetimlerin yapılmasından sonra açılan davanın savcılık tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan takibin yapılmaması durumunda davanın takipsizliğe düşeceğinin de ayrıca belirtilmesi gerekir. Savcılığın direkt olarak kendi delil toplama sürecinin tamamlanmasından sonra açılan davanın takip edilmemesi gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır. Bu dava sürecinde belirlenmiş olan en net önceliğin kamunun faydasını ve huzurunu korumak olarak belirlendiğinin de altı çizilmelidir.

İtiraz ve Erteleme Hakkı Var Mı?

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları itiraz etme süreci içerisinde kişilerin sadece 7 günlük bir hakkı vardır. Bu sürenin dolması durumunda kamu davasının kesinleştirdiği suça itiraz etme hakkınız olmayacaktır. Tam da bu sebeple kişilerin muhakkak dava sonucunun ne zaman çıktığını yakından takip etmesi gerekir. İtiraz detayı kadar merak edilen bir diğer husus da ertelemedir. Kamu davasının açılmasının ertelenmesi de mümkündür. Bu erteleme süresinin en fazla ne kadar olacağını merak eden kişilerin maksimum limitin 5 sene olduğunun altı çizilmelidir. 5 seneden fazla erteleme gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır.

Ertelemenin En Temel Şartları Nelerdir?

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları nedir şeklinde bir inceleme yapıldığı zaman kişilerin şu detayların farkında olması gerekir;

  • Kişilerin aldığı cezanın ya adli para cezası ya da hapis cezasıysa da bu cezanın kesinlikle 1 seneyi aşmaması gerekmektedir.
  • Suçun kategorisinin muhakkak takibi şikayete bağlı olan suçlar olarak nitelendirilmesi gerekir. Diğer suç tiplerinde davanın ertelemesi ile alakalı yapılan başvurular geçerlilik kazanmaz.
  • Mağdur tarafından bakıldığında da herhangi bir haksızlığın ortaya çıkmaması için kamunun ve mağdur olan kişilerin kesinlikle tüm zararının giderilmiş olması gerekir. Gerekli olan zarar telafi sürecini tamamlamayan kişilerin erteleme talep etme fırsatı da bulunmayacaktır.

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları kapsamında bu kriterlerin yerine getirilmemesi durumunda direkt olarak davanın açılmasının ertelenme talebi reddedilecektir.

Erteleme kararının adli sicil kapsamında görülüp görülmeyeceği de özellikle genç yaşta bu tür suçlar ile bağlantılı olan kişiler tarafından sıklıkla yöneltilmektedir. Ertelenmiş olan kamu davasının adli sicilde herhangi bir şekilde görülmesi mümkün değildir. Ancak bu konu ile alakalı özel bir talep olduğu zaman savcılık tarafından kaydedilen temel sistemden görüntülenme alınabilir.

Ertelemeye İtiraz Etmek Mümkün Müdür?

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi şartları kadar bu ertelemeden olumsuz etkilenecek olan tarafın itiraz etme hakkı da son dönemlerde sıklıkla tartışılan detaylar arasında kendini göstermektedir. Suçtan etkilenen ve zarar gören kişinin kamu davasının açılmasını erteleyen karara itiraz hakkı vardır. Bu noktada gerekli olan bütün detayları sunarak ve tüm ek bilgileri sisteme girerek muhakkak itiraz hakkının uygulanması gerekir.

Bu süreç içerisinde konusunda uzman olan bir avukatın yardımını almak sürecin daha sorunsuz şekilde işlemesini mümkün kılacaktır. Erteleme kararına itiraz etmek isteyen kişilerin en geç 15 gün içerisinde gerekli olan itirazı tamamlamış olması gerekir. Bu sürenin dolması durumunda itiraz etme hakkınızı kaybedeceğinizin de altı çizilmelidir.