Kaçak Telefon Almak Suç Mu?

Yasalarımızdaki mevcut düzenlemelerde kaçakçılık suçları için ciddi cezai yaptırımlar vardır. Bu nedenle fiyatları kısmen cazip gibi görünen telefonları kullanmak için satın alan kişilerin ister istemez akıllarına ilk olarak gelen soru kaçak telefon almak suç mu? Sorusudur. Yazımızın detaylarına girmeden önce belirtelim ki kaçak telefon alma suçu olarak bir düzenleme yoktur. Ancak TCK 165. Maddesinde yer alan “Suç Eşyasının Satın Alınması ve Kabul Edilmesi” suçunun bilerek ve isteyerek kaçak telefon alan kişiler için de isnat edilebilip edilemeyeceği tartışmaya açıktır. 

İMEİ kaydı bulunmayan telefonun kullanılmasında ve satın alınması önemli olan söz konusu kaçak telefonun sadece kullanmak amacı ile elde bulundurulduğunun kanıtlanmasıdır. Son yıllarda kaçak yani daha çok yurt dışı olarak da bilinen telefonların satışı giderek artmıştır. Bu nedenle sık sık kaçak telefon almak suç muKaçak telefon kullanmak suç mu? Ve sonrasında aldığım telefon kaçak çıktı ne yapmalıyım gibi sorularla karşılaşmaktayız. Bizde bu yazımızda kaçak telefonun alınması, satılması ve sonrasında karşılaşılabilecek sorunlara hukuki açıdan cevap vermeyi planladığımız bu yazımızı hazırladık. 

Kaçak Telefon Farkı Nedir?

Ticari veya şahsi kullanım fark etmeksizin ülkemize yurt dışından getirilen telefonların öncelikle İMEİ kaydının yapılması zorunludur. Yasal yollardan ithal edilmesi durumunda İMEİ numarası kayıt altına alınmaktadır. Bu şekilde yasal olarak ülkemize getirilen telefonlarda %18 KDV, %50 civarında ÖTV, %12 civarında TRT vergisi gibi farklı vergiler alınması sonucu ithal edilen telefonun maliyeti yaklaşık %100 artmaktadır. 

Bu maliyet artışlarının önüne geçebilmek için telefonların kaçak olarak ülkeye sokulması yoluna başvurulur. Ülkemiz içinde bu telefonlara daha sonra kayıtlı başka bir İMEİ numarası klonlanması ile yasal yollardan ithal edilmiş gibi kullanıma açılmaktadır. Ancak bu İMEİ numaraları belirli bir süre sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kullanıma kapatılmaktadır. İşte kaçak telefon ile yasal yollardan ithal edilen telefonların en önemli farkı İMEİ numarasının kopyalanması şeklinde yasal izlenimi yaratılan telefonlar, kaçak telefonolarak kabul edilir. 

Kaçak Telefon Satın Almak ve Kullanmak Suç Mudur?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yasalarımızda kaçak telefon almak şeklinde bir suç tanımlaması yoktur. Ancak TCK 165 maddesinde düzenlenmiş olan “suç eşyasının satın alınması ve kabul edilmesi” suçunun kaçak telefonlar için uygulanıp uygulanamayacağı konusunda tereddüde düşülmektedir. 

Öncelikle belirtelim ki TCK 165 maddesi uygulanabilmesi için öncül bir suçun varlığının söz konusu olması gerekir. Kaçak telefon almak veya kaçak telefon kullanmak durumunda da öncül suçun kaçakçılık suçları olduğunu söylemek mümkündür. Kaçak telefon kullanmak suç mu? Konusunda bir değerlendirme yapmadan kaçakçılık suçunun TCK 165 maddesi için öncül suç olup olmayacağının değerlendirilmesi gerekir. 

Kaçakçılık Suçu ve Unsurları

Kamu idaresi tarafından konulan ticari, mali ekonomik ve gümrük düzenlemelerine aykırı ve kontrolsüz bir şekilde bir malı, eşyayı veya hizmeti ülkeye sokulması (ithalat) veya aynı kurul ihlalleri ile ticaret amacıyla ülkeden çıkarılması (ihracat) kaçakçılık suçlarını oluşturur. 

5607 sayılı yasa ile düzenlenen kaçakçılık suçu, suça konu malın özellik ve niteliklerine göre farklı isimlerle anılmaktadır. Ancak genel tanımı bu şekildedir. 

Eylemin suç olarak tanımlanmasındaki genel amaç kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesidir. Genel olarak kaçakçılık suçları kasten işlenebilen bir suçtur. Kamu zararının oluşması yukarıda belirttiğimiz kurallara aykırı davranmak kaçakçılık suçunun unsurları arasında yer alır. 

Suç Eşyasının Satın Alınması veya Kabul Edilmesi Suçu

Kaçak telefon almak veya kaçak telefon kullanma fiilleri için uygulanabilecek sevk maddesi TCK 165’dir. TCK 165 maddesinde yapılan tanıma göre; 

            “Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini bu suça iştirak etmeksizin satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” 

Görüldüğü gibi TCK 165 maddesinde suç eşyasının satılması dışında, satın alınması ve kabul edilmesi de suç olarak tanımlanmıştır. Suçun temel unsuru failin bu suça konu eşyasının suç eşyası olduğunu bilerek ve isteyerek hareket etmesidir. 

Her iki suça ilişkin vermiş olduğumuz bu kısa bilgilerden sonra asıl konumuz olan kaçak telefon kullanmak, satın almak ve kaçak telefon satmak fiillerini ceza hukuku açısından değerlendirelim. 

Kaçak Telefon Alıp Satmak Suç Mu?

TCK 165 maddesi ve kaçakçılık suçları ile korunan hukuki değerler büyük ölçüde toplum düzeni ve kayıt dışı ekonomidir. Yine ceza kanunumuzda suç olarak tanımlanan hırsızlık suçu ve yağma suçu sonrasında elde edilen eşyaların satın alınması nedeniyle satın alan kişi hakkında TCK 165 maddesinin uygulanacağı konusunda kuşku yoktur. Yerleşik içtihatlar TCK 165 maddesinin en önemli unsurunun failin suç eşyası olduğunu bilerek hareket etmiş olması gerektiği yönündedir. 

Telefon alım – satım işleri yapan işletme sahipleri ve yetkililerinin, satmak için almış oldukları telefonların İMEİ kaydının bulunmadığını, irsaliye veya faturasının bulunmadığını bilmemesi olanak dışıdır. Bu durumda İMEİ kayıtsız telefonun kaçak telefon olduğunu bilmemesi de yine mümkün değildir. 

Ülkemizde telefon satışı yapan birçok işletme bu durumu bilerek hareket etmektedir. Kaçak telefonları İMEİ kopyalama teknikleri ile kullanıma sokarak satışını yapmaktadırlar. Zira aynı işletmelerde aynı marka ve model telefonun İMEİ numarasının kayıtlı ve kayıtsız yani kaçak olma durumlarına göre farklı fiyat politikası uyguladıkları da görülmektedir. Bu durumda telefonun kaçak olduğunu bildiği ve buna rağmen satışını yaptığı anlaşılmaktadır. 

Kaçak olarak ülkeye sokulan telefonların bu durumda suç eşyası olduğu yönünde bir şüphe yoktur. Vermiş olduğumuz bu bilgilerden sonra satışa konu telefonun kaçak telefon olduğunu bilerek hareket edilmesi koşulu ile; Kaçak telefon alıp satmanın suç olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Kaçak Telefon Almak Suç Mudur?

Kaçak telefon satmanın suç olduğu ve fail hakkında TCK 165 maddesinin uygulanabileceğini yukarıda belirttik. Şimdi asıl konumuz olan kaçak telefon almanın suç olup olmadığına yine TCK 165 maddesini göz önüne alarak bir açıklık getirelim. 

TCK 165 maddesinde suç eşyasının satılması bir seçimlik hareket olduğu gibi satın alınması da ayrı bir seçimlik hareket olarak düzenlenmiştir. Dolayısıyla kaçakçılığın da su olduğundan şüpheli olmaması nedeniyle kaçak telefon almanın da suç olduğunu söyleyebiliriz. 

Kaçak Telefon Almak ve Satmak Suçu Cezası

Failin yukarıda belirtmiş olduğumuz fiillerden dolayı cezalandırılmasının temel koşulu satılan veya satın alınan telefonun kaçak telefon olduğunu bilerek hareket etmesidir. Bu durumda fail altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecektir.

Kaçak Telefon Almanın Cezası Nedir?

Uygulamada sık karşılaşılan hatta daha önce kaçak telefon almaya bağlı olarak TCK 165 maddesinin uygulanabilirliği açısından bir örnek yoktur. Ancak yukarıda detaylarını da belirttiğimiz gibi kaçak telefon almak yasalarımızdaki mevcut düzenlemelere göre “suç eşyasının satın alınması ve kabul edilmesi” fiilini oluşturacak bir davranıştır. Bu çerçeveden baktığımızda kaçak telefon almanın suç olduğunu, tespiti halinde failin 6 ay ile üç yıl arasında hapis ile 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasının önünde de bir engel olmadığını söyleyebiliriz. 

Yurtdışı Telefon Almak Yasak Mı?

Daha önce de belirttiğimiz gibi yurt dışı telefonlar genellikle kaçak telefon olarak da bilinir. Gerekli gümrük ve vergilendirme işlemleri ve İMEİ kayıtlarının yapılması şartı ile yurtdışı telefon almak suç değildir. Ancak söz konusu telefonun kaçak telefon olması halinde ve failin bu telefonun kaçak telefon olduğunu bilerek almış olması durumlarında yurtdışı telefon almak “suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi” hükmüne göre yasak olabilecektir. 

Aldığımız Telefon Kaçak Çıktı Ne Yapmalıyım?

Kaçak telefon almak suç mu? Ve aldığım telefon kaçak çıktı ne yapmalıyım? Gibi sorular bu konuda sık karşılaştığımız sorulardan ikisidir. Öncelikle satın almış olduğumuz telefonunun bandrollü olduğuna dikkat etmemiz, telefon makinesi ile kutusu üzerindeki ve faturasındaki İMEİ numaralarının uyuşup uyuşmadığını kontrol etmemiz gerekir. 

Bu kontrollere rağmen satın alınan telefonun kaçak olduğunun sonradan anlaşılması halinde Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunma hakkımız vardır. Satış yapan işletmenin kaçak telefon sattığı yönünde yeterli şüphemiz bulunması halinde ise; İşletme hakkında da suç duyurusunda bulunmamız lehimize olacaktır. 

Kaçak Telefon Nasıl Anlaşılır?

Suç eşyasının satın alınması ve kabul edilmesi suçlaması ile karşı karşıya kalmamız için öncelikle telefon alırken bir takım kontrollerde bulunmamız gerekir. Öncelikle ileride doğabilecek uyuşmazlıkların da çözümünde önemli olan telefon faturası mutlaka alınmalıdır. 

Fatura üzerinde yazılı İMEİ numarası ile telefona ait İMEİ numarasının kontrol edilmesi gerekir. Bunlar haricinde ise; telefonumuzdan “*+06+” yardımı ile İMEİ numarası öğrenilerek Bilgi Teknolojileri Kurumunun sunmuş olduğu İMEİ sorgulama işlemi yapılmalıdır. Burada İMEİ numarasının kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tüm bu işlemler satın almış olduğumuz telefonun kaçak olup olmadığını bize bildirecek işlemlerdir. 

Kaçak Telefon Kullanmanın Cezası

Kaçak telefonun ücret ödenerek satın alınması haricinde yasalarımızdaki mevcut düzenlemeler kaçak telefon kullanmayı cezalandırmaya yeterli şekildedir. Şöyle ki TCK 165 maddesinde suç eşyasının satın alınması, satılması ve devredilmesi suç olarak tanımlanmış olması ile beraber suç eşyasının kabul edilmesi de ayrıca suç olarak tanımlanmıştır. Bu durumda suça konu kaçak telefonu bilerek kullanan kişilerde TCK 165 maddesi uyarınca hüküm giyebilecektir. Bu durumda da yine kaçak telefon kullanmanın cezasının 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile 10 bin güne kadar adli para cezası olduğunu söyleyebiliriz. 

Kaçak Telefon Satanlar Nereye Şikayet Edilir?

Doğrudan kaçakçılık suçunu oluşturmasa da kaçak telefon satmak TCK 165 maddesinde değerlendirilebilecektir. Kaçak telefon satışından dolayı bir mağduriyetimiz bulunması halinde en yakın kolluk kuvvetine veya Cumhuriyet Savcılığına mağduriyetimize ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte müracaat edebiliriz. Bunun dışında kolluk kuvvetine veya 112 ihbar hattına da bu konuda ihbarlarınızı yapmanız mümkündür. 

Kaçak Telefon Almak Suç Mu? (Özet)

Detaylarını yukarıda da belirttiğimiz gibi doğrudan kaçak telefon almakkaçak telefon satmak veya kaçak telefon kullanmak şeklinde bir suç tanımlaması yoktur. Ancak söz konusu telefonun kaçakçılık yolu ile ülkeye sokulduğu ve buna rağmen satışının yapıldığının bilerek alınması ilgilinin TCK 165 maddesi ile cezalandırılmasına engel değildir. 

Ceza davalarında veya soruşturmalarında sadece kaçak telefon kullandığı veya satın aldığı için TCK 165 maddesi gereğince yapılmış bir soruşturma veya kovuşturma örneğine nadiren rastlanılmaktadır. Bu da mevcut yasalarımızın tam olarak uygulanmadığını veya kaçak telefon almak fiilini cezalandırmaya yeterli olmadığından kaynaklanmaktadır. 

TCK 165 maddesi mevcut hali ile kaçak telefon satın alanları cezalandırabilecek şekilde hükümlere yer vermesine rağmen özellikle telefonun kaçak olduğunu bilerek satın alındığı yönünde kanıtlanabilirlik açısından somut bir veri bulunmasını pek mümkün olmadığından kaçak telefon satın almak yargı kararlarına sık konu olan bir durum değildir. Kaçak telefon almak Yargıtay kararlarına da henüz konu olmadığından gerekli yasal düzenlemeler veya içtihatlar ile bu konuya net bir açıklık getirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.