tr02122363690
·
[email protected]
·
Pzt - Cuma 09:00-17:00
Avukata Sor

İş Kazası Tazminat Davası Ve Şartları

İş Kazası Tazminat Davası Ve Şartları

İş kazası tazminat davası ve şartları durumlara göre değişebilir. Bir kişi tazminat davası açmadan önce iş kazası geçirmiş olduğunu ispat etmek durumundadır. Bir işçinin iş ile ilişkisi olan bir durum nedeni ile yaralanması ya da ölümü halinde işçinin ya da yakınlarının iş kazası tazminat davası açma yetkisi vardır.

Hem asıl işverene hem de alt işverenlere bu dava açılabiliyor. Bir şirket bir işi başka bir şirkete verebilir. Bu şirkette işin belirli bir kısmını başka bir şirkete verebilir. Zincirin sonundaki şirkette çalışan bir işçi iş kazası geçirirse tüm şirketlere maddi ya da manevi dava açma hakkına sahip olmaktadır. İş kazası tazminat davası ve şartları nelerdir sorusunu sorarak hangi durumlarda tazminat davası açılabileceğini öğrenebilirsiniz.

İş Kazası Nedir? Hangi Haller İş Kazası Kabul Edilir?

Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 13.maddesine göre iş kazası belirtilmiş ve hangi durumlarda kişilerin tazminat davası açabileceği kesinleşmiştir. Bir dava açmadan hemen önce İş kazası tazminat davası ve şartları taşıyıp taşımadığınızı anlamanız gerekmektedir:

  • İşçi, işyerinde bulunduğu sırada bedensel ya da ruhsal anlamda zarar görmüş olmalıdır. İşçinin nasıl yaralandığının ya da öldüğünün bir önemi yoktur. Sadece işyerinde olması iş kazası olması adına yeterlidir.
  • Eğer ki bir işçi işyerinde değil ancak, işverenin göndermiş olduğu başka bir yerde bir rahatsızlık sonucu yaralanıyor ya da ölüyorsa bu da iş kazası olarak kabul edilir.
  • İşçi kendi adına çalışıyorsa, bağımsızsa, yürütmekte olduğu iş nedeni ile geçirmiş olduğu her türlü rahatsızlık iş kazası olarak kabul edilir.
  • Bir kadın emziriyorsa ve emzirmek için verilen zamanda herhangi bir kaza yaşıyorsa bu durum da bir iş kazası olacaktır.
  • Eğer ki işçiye işveren tarafından bir araç temin ediliyorsa ve işçi işe giderken ya da evine dönerken kaza yapıyorsa bu da bir iş kazasıdır.

İş Kazasında Tazminat Davası Zamanaşımı

İş kazasından sonra işçinin ya da işçi yakınlarının dava açma hakkı vardır. Ancak, bu hakkı kullanmak için belirli bir zaman dilimi söz konusudur. İş kazası tazminat davası ve şartları zamanaşımı söz konusu olmaması adına 10 yıl içinde işçinin kendisi ya da yakınları davayı açmak durumundadır.

İşçi eğer ki ölmediyse sadece yaralıysa bir an önce adli sağlık raporu almak durumundadır. Bu rapor eline geçtiği andan itibaren 10 yıl içerisinde dava açma hakkına sahip olacaktır.

İş Kazalarında Hangi Mahkeme Yetkilidir?

İş kazaları söz konusu olduğunda belirli mahkemeler davalar ile ilgilenmektedir. İş kazası tazminat davası ve şartları uygunluğu söz konusu olduğunda kişilerin dava açma hakkı vardır. Ancak, hangi mahkemeye başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.

  • Davalı olan gerçek ya da tüzel kişinin ikametgah adresi neredeyse dava oradaki yerleşim yeri mahkemesinde görülecektir. Eğer ki birden fazla davalı var ise o zaman herhangi birinin ikametgah adresindeki yerleşim yeri mahkemesi geçerli olacaktır.
  • İş kazasının ya da zararının meydana geldiği yerde bulunan iş mahkemesi de yine iş kazası ile ilgilenmektedir.
  • Davayı açacak olan kişinin da ikamet adresinde bulunan iş mahkemeleri geçerlidir.

İş Kazasının Tespiti Davası Nedir?

İş kazası tazminat davası dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu hazırlık aşamasında Sosyal Güvenlik Kurumuna bildiride bulunmak gerekiyor. Eğer ki kurum bu kazanın bir iş kazası olduğundan emin değil ise iş kazasının tespiti davası açılmalıdır. Buradaki amaç gerçekten durumun iş kazası olup olmadığını anlamaktır.

Related Posts

Yanıt Bırak